Als er nog wat meer aandelen van beursdebutant Grandvision vrij verhandelbaar worden, is het moederbedrijf van optiekketens Pearle en Eyewish een potentiële kandidaat voor de AEX-index. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Tweede succesvolle beursintroducties deze week op Euronext Amsterdam. De koers van brillenboer Grandvision is na de opening gestegen naar ruim 20,50 euro. Dat is boven de introductieprijs van 20 euro van de verkopende partij, investeringsmaatschappij HAL. HAL verkocht 51 miljoen aandelen, overeenkomend met een belang van 20 procent. Met een dergelijke theoretische marktkapitalisatie van meer dan 5 miljard euro is Grandvision een AEX-kandidaat (destilleerder Lucas Bols zou in de Midkap-index kunnen komen), maar dan moet HAL wel meer aandelen gaan verkopen. De vrije verhandelbaarheid van Grandvision is nu namelijk te beperkt.

2. Gevraagd naar de reden van de beursgang komt Grandvision niet verder dan algemeenheden. Topman Theo Kiesselbach zei tegen De Telegraaf dat het bedrijf wil inspelen op vergrijzing in ontwikkelde landen en de groeiende middenklasse in snelgroeiende economieën. De beursgang moet Grandvision, dat in 43 landen actief is en merken voert als Pearl en Eyewish, meer naamsbekendheid en financiële flexibiliteit geven. Dan rest natuurlijk nog de vraag wat HAL gaat kopen met de 1 miljard euro die het met de beursgang heeft opgestreken.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. Heeft olie de bodem bereikt? Die conclusie wordt snel getrokken uit een grafiek (zie hieronder) met de prijs van een vat Brent. Brent stond vrijdag rond het middaguur op 58,44 dollar per vat, wat krap 30 procent boven de bodemprijs op 13 januari van 45,19 dollar per vat. En voor diegenen die waarde hechten aan technische analyse: Brent heeft de weerstand op 57,23 dollar inmiddels genomen. De uitbodeming van de olieprijs komt nadat de ene na de andere oliemaatschappij de investeringen heeft verlaagd en in de VS schalie-olie producenten boorplatforms stil leggen. En dan kunnen we ook nog eindeloos speculeren over geopolitieke oorzaken.

(Bron: Bloomberg, klik voor vergroting)

CO1 Comdty (Generic 1st 'CO' Fut 2015-02-06 13-14-16

4. Negatieve depositorente kennen we al even. Grote bedrijven en grote marktpartijen zoals banken en institutionele beleggers die hun miljarden euro’s, Zwitserse frank of Deense kroon ergens willen stallen betalen hier rente voor. En vanwege de sterke vraag naar veilige staatsobligaties is de rente op onder meer Duitse, Nederlandse en Zwitserse staatsleningen vaak negatief. Dat betekent dat de rentebetalingen en de aflossing lager zijn dan de aankoopprijs van de obligatie.

En nu denken analisten van JPMorgan en een aantal andere banken dat de Zweedse centrale bank de ‘gewone’ rente, die nu nog op nul staat, volgende week gaat verlagen met een kwartje naar min 0,25 procent vanwege deflatierisico’s en om de harde Zweedse kroon in toom te houden. Dat zou dus betekenen dat banken die van de Zweedse centrale bank lenen hiervoor betaald krijgen. De omgekeerde wereld dus. Maar het probleem voor de banken is natuurlijk om geld renderend te kunnen uitzetten. De wereld loopt over van liquiditeit én schulden. Rentestanden staan op bodemniveaus, maar niemand wil lenen.

5. Het is de eerste vrijdag van de maand en dat betekent dat het banendag in de VS is. Om 14.30 uur Nederlandse tijd maakt het Amerikaanse ministerie van Arbeid de maandelijkse banen- en werkloosheidscijfers bekend. De markt verwacht dat er in januari 230.000 banen bijkwamen ten opzichte van december. Dat sterke groeitempo van een banengroei van ruim 200.000 per maand houdt nu al meer dan driekwart jaar aan, waardoor de werkloosheid is gedaald naar 5,6 procent, het laagste niveau sinds de crisis en ruim onder de top van 10 procent uit 2009.

Groot probleem voor de Fed is dat de looninflatie nergens te bespeuren is. De magere loongroei lijk te komen doordat er veel laagbetaalde banen bijkomen. Daarnaast is de officieuze werkloosheid nog steeds hoog. Er zijn 6,4 miljoen Amerikanen die werkloos zijn en een baan willen, maar niet tot de werkloze beroepsbevolking worden gerekend omdat ze recent niet actief naar werk hebben gezocht. Die 6,4 miljoen is weinig verwijderd van het recordniveau van 6,8 miljoen in 2012.

Update: er zijn 275.000 nieuwe banen bijgekomen in de VS, meer dan verwacht. De werkloosheid lag met 5,7 procent wel een fractie hoger dan gedacht.

6. De Griekse premier Tsipras en zijn minister van Financiën Varoufakis zijn al meer dan een week lang Europese hoofdsteden aan het afstruinen in de hoop steun te vinden voor een sanering van de Griekse staatsschuld en het verlichten van de bezuinigingsdruk. Behalve een hoop kabaal en de ECB die Griekse banken het leven zuur maakt door financiering af te knijpen heeft dat weinig opgeleverd.

Beleggers trekken zich daarom steeds minder van Griekenland aan. Dat blijkt uit de riscio-opslag voor Zuid-Europese staatsleningen exclusief die van Griekenland, die deze week zijn gedaald. Vorige week vrijdag lag de Spaanse 10-jaars rente 1,12 procentpunt boven de Duitse 10-jaars rente. Voor Portugal en Italië was het renteverschil respectievelijk 2,34 en 1,25 procentpunt. En de stand na Tsipras’ en Varoufakis’ odyssee? Vanochtend bedroeg het renteverschil voor Spanje 1,10 procentpunt, voor Italië 1,17 procentpunt en voor Portugal een veel lagere 2 procentpunt.

7. Europese beurzen gaan ondanks de Griekse onzekerheid de week met winst afsluiten. Ten opzichte van het slot van vorige week vrijdag staat de AEX 0,7 procent in het groen. De Europese Stoxx 50 staat op een weekwinst van een procent. En de grote winnaar? Athene, dat op een weekwinst van 12 procent staat.

8. Het Duitse conglomeraat Siemens is in het personeelsbestand met het spreekwoordelijke bijltje aan het hakken. Wereldwijd komen 7.800 banen te vervallen, waarvan 3.300 in Duitsland. Dat lijkt veel, maar het valt eigenlijk in het niet bij de meer dan 350.000 werknemers die Siemens wereldwijd in dienst heeft. De ontslagronde moet ongeveer 1 miljard euro aan besparingen opleveren.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl